loloablestuff

Parcul National Comana

Posted on: 4 noiembrie 2012


Nu prea deviez eu de la subiectele beauty-related, dar ieri am fost atât de impresionată de frumuseţea Parcului Natural Comana, dar, din păcate şi de lipsa de organizare şi mediatizare ce îl caracterizează, încât nu m-am putut abţine să nu scriu despre el.

Parcul Naţional Comana este o arie protejată aflată doar la vreo 30 km depărtare de cea mai mare aglomerare urbană de la noi din ţară, Bucureşti. În condiţiile în care majorităţii bucureştenilor îi place să plece în fiecare weekend pe undeva, este de mirat că acest parc naţional este atât de puţin vizitat. Bănuiesc că şi faptul că în parc nu sunt permise activităţile de genul grătar sau pescuit (pentru că Parcul cuprinde şi cea mai mare deltă interioară din ţară, delta Neajlovului, absolut superbă) contribuie la ocolirea acestei oaze de linişte şi frumuseţe.

Ca orice dar al naturii la noi în ţară, Parcul Comana este foarte prost amenajat. În afară de un parc de „aventură” (nu prea incitant, fie vorba între noi), şi un hotel rustic, foarte frumos şi usturător la buzunar, ambele ale primarului din localitate, parcul nu prezintă decât 5-6 indicatoare (mult prea puţine comparat cu suprafaţa, dovadă că la un moment dat m-am şi pierdut). Balustrada pontonului ce duce spre delta Neajlovului se zgâlţâie şi singura hartă din parc poate fi înţeleasă doar de geografi sau pasionaţi cu cunoştinţe de GIS.

O singură băncuţă de picnic în 25.000 ha şi un singur loc de făcut focul într-un parc imens nu pot satisface oricum decât nevoile unui grup restrâns de oameni.

Parcul Naţional Comana a fost amenajat în principal pentru a proteja ghimpele mediteranean, însă un singur indicator arată care plantă din parc este acel ghimpe şi profesoara care ne-a însoţit ne-a spus că dumneai chiar a văzut ghimpi din aceştia în bucheţele de Crăciun. În parc sunt permise activităţi de ecoturism şi ştiinţifice. Majoritatea materialelor folosite în parc sunt naturale (lemn), iar lemnul bolnav şi cel căzut pe jos poate fi folosit de către săteni şi pentru foc.

Delta Neajlovului este casa nenumăratelor păsări care vin să-şi facă cuib aici, inclusiv berze şi lebede. Stuful folosit pentru cuibărit este protejat şi el prin lege.

Teoretic taxa de intrare în parc este de 3lei de persoană,fonduri ce ar trebui folosite pentru întreţinerea parcului, însă, cum am spus, amenajarea este atât de slabă că nici o barieră, nici un portar, nici o cabină n-au fost puse pe nicaieri ca să încaseze acei bani. Un motiv în plus să vizitaţi parcul, dacă mă întrebaţi pe mine. În afară de asta, evident că deşeurile (mai ales PET-uri) sunt prezente atât în pădure, cât şi pe marginea drumului. A se lua aminte!

Dacă vreţi să vă destindeţi picioarele după o săptămână de muncă, să-i relaxaţi pe cei mici şi să le daţi unde să alerge şi să-şi consume energia, să plecaţi la o plimbare romantică printre copacii care abia acum  îşi pierd frunzele şi apoi să vă întoarceţi în Bucureşti doar într-o jumătate de oră, Parcul Naţional Comana este o alegere perfectă! Şi la final nu uitaţi să vizitaţi şi Mănăstirea Comana, nu neapărat pentru arhitectura Bisericii, ci pentru zidul care s-a păstrat de la Vlad Ţepeş încoace, muzeul Mănăstirii şi lacul din spate, unde aş putea să stau o zi întreagă şi să nu mă plictisesc!

Voi aţi vizitat Comana sau aţi fi tentaţi să vizitaţi?

Reclame

2 răspunsuri to "Parcul National Comana"

Chiar mi-ai dat o idee bună de activitate de weekend 🙂

Apreciază

Mă bucur! Sper să-ţi placă mult! 🙂

Apreciază

Alatura-te discutiei...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 662 de urmăritori

Follow Me on Pinterest
Instagram

A fost o eroare la preluarea imaginilor din Instagram. Va fi făcută o reîncercare în câteva minute.

Follow me on BlogLovin

Follow on Bloglovin

Postările mele de la începuturi până în prezent…

Contact Me

7797911894 e9a577ef4e m

Sigma Make-Up Brushes

Sigma Eyeshadow Bases

Free Shipping and 10% Discount on Beauty Products, Accessories and Clothing!

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: