loloablestuff

De ce nu este indicat să ne bazăm doar pe SPF-ul din produsele cosmetice?

Posted on: 20 iunie 2013


Revin în acţiune cu o postare de sezon.

Mi-a rămas în minte un episod de acum 3 sau 4 ani când o prietenă îmi povestea că a purtat la piscină un fond de ten cu SPF şi s-a cunoscut diferenţa faţă de restul corpului unde nu folosise cremă de protecţie solară (ea e mai colorată de la natură, nu se arde cu una-cu două). La momentul respectiv, am fost încântată că îmi daduse o idee despre cum să mai fac un pas să nu-mi las pielea cea incredibil de albă să se ardă când ies pe afară câte o jumătate de oră. Acum, totuşi, îmi pun altă întrebare: SPF-ul din fondul de ten mă ajută să nu îmi prăjesc pielea, dar asta e tot ce ar trebui să aştept de la el?

După cum v-aţi dat seama şi din titlu, răspunsul este nu. Mica lecţie necesară acestei postări se referă la tipurile de radiaţie ultra-violetă (UV).

Omul nu percepe cu ochiul liber radiaţiile UV ( pe spectrul radiativ unde sunt înfăţişate toate tipurile de radiaţii în funcţie de lungimea lor de undă, radiaţiile UV sunt situate în partea stângă, înainte de radiaţiile vizibile cu cele mai mici lungimi de undă,violet şi albastru, adică Ultra-Violetele au lungime mai mică de undă decât cele vizibile, iar Infra-Roşiile IR au lungime de undă mai mare, iar ochiul uman nu este echipat să le poată vedea – vezi fig. 1). Cu toate acestea, pielea lui le percepe.

Spectrul electromagnetic radiatii ultraviolete UV infrarosii IR vizibile ROGVAIV

Printre efectele pe care radiaţiile UV le au asupra pielii numărăm temuta îmbătrânire prematură, arderea pielii şi apariţia petelor de hiperpigmentare şi degradarea celulelor pielii şi al ADN-ului per total şi, în cazuri extreme, cazuri de cancer de piele. Trebuie făcută şi o diferenţiere: radiaţiile de tip UVA nu afectează direct pielea (nu o „ard”), dar favorizează eliberarea radicalilor liberi şi atacă structura pielii (UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii), în timp ce radiaţiile de tip UVB înroşesc pielea şi au efecte negative directe asupra ADN-ului din piele.

UV and Visual Sunscreen

Sursa: Wikipedia

Factorul de protecţie solară absoarbe radiaţiile UV, de aceea jumătatea pe care a fost aplicat SPF apare neagră.
Pe cealaltă jumătate, radiaţiile UV sunt absorbite de piele.

Ce e de ştiut despre factorul de protecţie solară din produsele cosmetice?

  1. E posibil să nu protejeze de întreaga gamă de radiaţii solare (UVA/UVB). Dacă atunci când alegem un produs de îngrijire suntem cât mai atente să nu conţină ingrediente cu potenţial iritant, când vine vorba de produse cosmetice, şansele să găsim un fond de ten sau un alt produs de machiaj cu SPF bine formulat sunt minime. Se mai adaugă la socoteală faptul că filtrele minerale au tendinţa să lase la suprafaţa pielii o peliculă albă şi, deci, producătorii de cosmetice le cam ocolesc şi rezultă un produs care fie nu protejează de întreg spectrul de radiaţii, fie conţine (şi) filtre chimice ce au potenţialul de a bloca porii.
  2. De multe ori, SPF-ul din produsele cosmetice de genul fond de ten sau pudră este prea mic. Cele mai multe fonduri de ten au SPF 15, iar acela abia este de ajuns să ne protejeze în timpul iernii. Unde mai pui că am văzut fonduri de ten cu SPF 8 sau 10, te apucă groaza. Evident, există şi reversul medaliei: La Roche Posay Toleriane are SPF 25, iar Shiseido are SPF 42.
  3. Trebuie o cantitate imensă de fond de ten sau pudră pentru a fi atins factorul de protecţie marcat pe ambalaj. Citiţi la Adiana cât produs cu protecţie solară trebuie aplicat pentru a obţine factorul indicat pe ambalaj (hint: 2 mg/cm2) şi acum vă rog să vă imaginaţi 2 mg (sau 1.25 ml) de fond de ten pe fiecare cm2 de pe faţa, gâtul, decolteul vostru sau orice altă zonă a corpului unde îl folosiţi. Luând în considerare şi punctul 2, îmi imaginez că protecţia reală a unui fond de ten cu SPF 15 trebuie să fie undeva între 3 şi 7 (depinzând de câte straturi folosesc, etc). Încântătoare perspectivă, nu?
  4. Zona ochilor rămâne are cele mai mari şanse să rămână neprotejată. Nu e general valabil, dar ştiu foarte puţine persoane care folosesc fond de ten în zona ochilor sau cel puţin pe toată suprafaţa (mă refer aici la arcadă, pliu, pleoapă superioară şi pleoapă inferioară). De cele mai multe ori, mizăm pe primer (există primer cu SPF?), anticearcăn sau creioane iluminatoare pentru a evita aspectul „cakey”, aşa că o cremă (specială pentru ochi sau nu) cu SPF aplicată în jurul ochilor este esenţială!
  5. Poate e doar în mintea mea, dar mi se pare că un fond de ten fără SPF arată mai natural decât unul cu. Şi aici exemplific cu Oriflame EverLasting şi Farmasi High Performance care arată mai natural decât La Roche Posay Toleriane sau Avon Ideal Flawless, deşi ştiţi că îmi plac foarte mult ultimele două. Şi se pare că şi vărul Google este asaltat cu întrebări în legătură cu aspectul fondului de ten cu SPF în pozele făcute cu blitz, deci s-ar putea să am dreptate.

Evident, n-o să spun nu unui SPF cât mai mare în cam orice produs cosmetic, dar cu siguranţă n-o să mă bazez doar pe acel factor de protecţie. În acelaşi timp, tocmai pentru că nu mă bazez numai pe acel factor de protecţie, nici n-o să mă (mai) deranjeze lipsa lui într-un fond de ten sau pudră, ceea ce explică de ce în ultima vreme folosesc (şi îmi place maxim) Farmasi High Performance 🙂

Contează pentru voi factorul de protecţie când vă alegeţi fondul de ten sau pudra?

signature LoloableStuff Blog

2 răspunsuri to "De ce nu este indicat să ne bazăm doar pe SPF-ul din produsele cosmetice?"

Mi-am cumparat de la farmacie crema de la LRP cu SPF 50+ pentru lunile de vara, iar restul anului folosesc una cu SPF 20. Cu siguranta e nevoie de un produs separat cu SPF, cel din fondul de ten nu protejeaza destul. 🙂

Apreciază

Chiar te sfatuiesc sa citesti articolul Adianei despre cantitatea care trebuie aplicata ca sa obtii SPF-ul 50, respectiv 20 🙂

Apreciază

Alatura-te discutiei...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 661 de urmăritori

Follow Me on Pinterest
Instagram

A fost o eroare la preluarea imaginilor din Instagram. Va fi făcută o reîncercare în câteva minute.

Follow me on BlogLovin

Follow on Bloglovin

Postările mele de la începuturi până în prezent…

Contact Me

LoloableStuff is a Tweet Bird now <3

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

7797911894 e9a577ef4e m

Sigma Make-Up Brushes

Sigma Eyeshadow Bases

Free Shipping and 10% Discount on Beauty Products, Accessories and Clothing!

%d blogeri au apreciat asta: